Nie każdy ból głowy jest migreną, jednak wśród form samoistnego bólu głowy to właśnie ona dopada nas coraz częściej. Jak wyjaśniają specjaliści Rex Medica Sport, w Polsce bóle migrenowe dotykają ¼ społeczeństwa, z czego spora ilość osób doświadcza tzw. migreny przewlekłej, w której napady bólowe mogą występować nawet kilkanaście dni w miesiącu. Pomimo tak dużej skali i przebiegu choroby, który nierzadko uniemożliwia normalne funkcjonowanie w życiu codziennym, często to bagatelizujemy, sprowadzając jej leczenie do doraźnej lub profilaktycznej farmakologii. Tymczasem bardzo pomocnym elementem terapii może być odpowiednia modyfikacja stylu życia.
O tym, że migrena to nie tylko ból i może być czynnikiem ryzyka dla zmian strukturalnych w mózgu, pisaliśmy już na blogu. Biorąc dodatkowo pod uwagę, że uciążliwy przebieg choroby, zwykle o znacznej intensywności, jednorazowo może trwać od 4 do 72 godzin, warto unikać jej napadów lub przynajmniej dążyć do świadomego zmniejszenia ich częstotliwości, przestrzegając kilku podstawowych zasad. Czynniki sprzyjające występowaniu ataków migreny to między innymi:
- stres
- wysiłek fizyczny i zmęczenie
- hałas
- głód
- pokarmy tj. czekolada (w postaci płynnej i stałej), kakao, alkohol, sery żółte i pleśniowe, tłuste potrawy
- wahania poziomu hormonów (miesiączka)
- wysokie temperatury (długie przebywanie na słońcu) i pobyt na dużych wysokościach
- gwałtowne zmiany pogody
Jak unikać migreny?
Zmieniając styl życia i stosując zasadę eliminacji czynników ryzyka. Nierzadko wymaga to czasu, ale dzięki temu można dość skutecznie zapobiec napadom migreny.
- Jeśli to możliwe, zredukuj lub całkowicie wyeliminuj ww. czynniki wiążące się z powszechnym ryzykiem występowania bólu migrenowego, biorąc tolerancję na te, na które nie mamy wpływu jak np. miesiączka czy pogoda.
- Obserwuj organizm i zauważ w jakich sytuacjach najczęściej reaguje bólem migrenowym. Na tej podstawie można opracować dziennik migren i przyjrzeć się pewnym zależnościom w ustalonej perspektywie czasu, np. 1-3 m-cy w zależności od częstotliwości występowania bólów. Dzięki temu zdołasz wyłapać pewne związki dotyczące np. spożywanych pokarmów bądź czynników sytuacyjnych i zastosować świadome modyfikacje.
- Rozszerz diagnostykę o testy na nietolerancję pokarmową oparte na badaniu przeciwciał klasy G (IgG). Podłoże migren nie jest wyłącznie neurologiczne. Coraz częściej brane są pod uwagę także czynniki dietetyczne, jako skutek nieprawidłowych procesów w przewodzie pokarmowym związanych z nadwrażliwością pokarmową. W przypadku nietolerancji, jej objawy w postaci migreny mogą wystąpić nawet po 3 dniach od spożycia uczulającego pokarmu, co dowodzą badania z 2005 r. pod kierunkiem Trevora Reesa. Ich wyniki dowiodły, że dieta eliminująca szkodliwe pokarmy skutecznie zmniejsza dolegliwości migrenowe i wywoływane przez nie negatywne skutki dla centralnego układu nerwowego.