Czy w reumatyzmie prowadzenie prawidłowej diety ma znaczenie? Okazuje się, że jak najbardziej. Jej celem jest głównie ograniczenie i wyciszenie toczącego się w organizmie stanu zapalnego. Zwłaszcza kiedy chorobie towarzyszy ból i uczucie sztywnienia stawów warto zmienić nawyki żywieniowe i zrobić test na nietolerancję, aby wiedzieć dokładnie co w przypadku RZS możemy jeść, a czego unikać – wyjaśniają specjaliści Rex Medica Sport.
Proces zapalny, który toczy się w organizmie w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) i odpowiada m. in. za ból stawów, może mieć podłoże nie tyle genetyczne czy hormonalne, ale również być spowodowany przez przewlekły stres, o czym pisaliśmy już na blogu tutaj oraz przez niezdrowy styl życia – dokładne przyczyny nie są poznane. Przypuszcza się, że osoby chorujące na niektóre schorzenia reumatyczne są o wiele bardziej narażone na ryzyko chorób serca i to tych powiązanych z udarem mózgu, tym bardziej w przypadku powikłań – RZS to choroba systemowa, która w długotrwałym przebiegu może atakować nie tylko stawy, ale także narządy wewnętrzne.
Dieta w RZS – zmniejszy ból i poprawi jakość życia
Jak tłumaczą specjaliści Rex Medica Sport, pojawienie się reumatoidalnego zapalenia stawów może także mieć podłoże alergiczne, zauważono bowiem związek między atakami astmy oraz bólem stawów, które mogą wywoływać te same produkty spożywcze. Stąd podejmuje się próby zwiększenia efektywności leczenia reumatoidalnego nie tylko farmakologią, ale także modyfikacją dotychczasowego jadłospisu. Jest to sprawa bardzo indywidualna, jednak profesjonalne podejście do leczenia wymaga zlecenia wykonania testów na nietolerancje pokarmowe, aby wykluczyć produkty, które mogą nasilać objawy choroby i w związku z tym mieć niekorzystny wpływ na organizm. Poza tym, niezależnie od tego, czy jesteśmy już pacjentami reumatologa czy jeszcze nie, warto pamiętać, że ogromne znaczenie w profilaktyce chorób stawów odgrywa właściwa dieta, która powinna ograniczać do minimum spożycie produktów zakwaszających nasz organizm i działających prozapalnie, pozbawionych wapnia, żelaza i witaminy D. Dieta przy RZS to ważny element terapeutyczny, dlatego powinna być bogata w kwas foliowy, którego wchłanianie przy zastosowaniu leków na reumatyzm jest bardzo ograniczone.
Dieta w RZS – co jeść?
Uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych, których brakuje pacjentom z RZS oraz osłabienie stanu zapalnego jest głównym celem zastosowania odpowiedniej diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów, której podstawą stać się powinny:
- tłuste ryby morskie bogate w kwasy Omega-3 (makrela, łosoś, tuńczyk), które oprócz tego, że wspomagają profilaktykę chorób serca, chronią mózg i poprawiają jego funkcje, również zwiększają ruchomość stawów. Poza tym są doskonałym źródłem witaminy D – niezbędnej w profilaktyce chorób reumatoidalnych oraz zwiększającej przyswajalność wapnia,
- naturalne oleje tłoczone na zimno bogate w witaminy A i E, mające właściwości przeciwzapalne (oliwa z oliwek, olej lniany),
- orzechy i nasiona, które także działają przeciwzapalnie, a dodatkowo są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- fermentowane napoje mleczne tj. kefir oraz jogurt (naturalne),
- warzywa i owoce jako, że są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, zwłaszcza: awokado, ciemne owoce jagodowe i zielone warzywa bogate w przeciwutleniacze i witaminę C, która bierze udział w produkcji kolagenu i decyduje o odpowiedniej kondycji stawów,
- czosnek, cebula i przyprawy rozgrzewające tj. imbir (świeży) oraz kurkuma – wszystkie te produkty doskonale hamują rozwój procesów zapalnych w organizmie, zmniejszają również ból.
Dieta w RZS – czego nie jeść?
Warto zaobserwować, jakie produkty nasilają stan zapalny w trakcie trwania diety eliminacyjnej (około 2 tygodni) i stopniowo wykluczać je z jadłospisu. Poza tym, w przypadku chorób reumatoidalnych nie jest wskazane:
- spożywanie tłuszczy trans, wysokoprzetworzonych węglowodanów i cukrów prostych – odpada więc fast food, przemysłowe wyroby cukiernicze i dania gotowe instant,
- spożywanie tłustych mięs, wędlin i podrobów, które są pełne konserwantów i zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, jakie mają bardzo niekorzystny wpływ na układ krążenia,
- stosowanie olejów: słonecznikowego i ryżowego, zawarte w nich kwasy Omega-6 osłabiają działanie kwasów Omega-3,
- spożywanie serów pleśniowych i długodojrzewających,
- uważaj na rośliny strączkowe, pomidory, bakłażany, papryki i cytrusy – wg badań nasilają stany zapalne, jednak w trakcie diety eliminacyjnej warto obserwować organizm po ich spożyciu – reakcje mogą być bardzo indywidualne.
Narzekasz na stawy? Zmień jadłospis i styl życia!
Tajemnicą nie jest, że właściwa dieta hamuje procesy zapalne toczące się w organizmie i wspiera walkę z wieloma chorobami. Jeśli dokuczają ci bóle kostno-stawowe, pamiętaj również, że nasze stawy nie lubią kilku rzeczy:
- nadwagi,
- przeciążenia fizycznego,
- urazów,
- przewlekłego stresu,
- niektórych schorzeń, np. cukrzycy.
Chcąc zapewnić sprawność całemu organizmowi, podnieść elastyczność stawów i zapewnić istotną profilaktykę zmian w ich obrębie, unikaj:
- wysokoprzetworzonych węglowodanów i cukrów prostych, które mają wysoki indeks glikemiczny, co z kolei prowadzi do przyrostu masy, przeciążenia stawów i zmian zwyrodnieniowych,
- smażonych potraw, których obróbka termiczna (zwłaszcza na olejach sojowym i słonecznikowym) powoduje wytwarzanie substancji prozapalnych,
- alkoholu, kawy, mocnej herbaty, które mogą osłabiać przyswajanie wapnia,
- czerwonego mięsa i żywności przetworzonej, gdyż zawarte w nich konserwanty mają nie tylko niekorzystny wpływ na stawy, ale również doprowadzając do uszkodzenia ich aparatu, ale także na cały organizm.